Je ouders gaan scheiden of zijn al gescheiden. Helaas gaat dat vaak gepaard met ruzies en spanningen thuis. Bijvoorbeeld over de verdeling van spullen, geld en de zorg voor de kinderen. Soms lijkt het wel alsof je ouders alleen maar bezig zijn met zichzelf en met ruzie maken. En soms zijn de ruzies heel heftig of gaat het door ná de scheiding. Gelukkig ben jij niet de enige die dit meemaakt...

Inhoud

Hoe vaak komen scheidingen voor?

Gelukkig ben je niet de enige: in Nederland eindigt één op de drie huwelijken in een echtscheiding. De gemiddelde leeftijd van ouders is dan ongeveer 45 jaar, een leeftijd waarbij er sprake is van nog in huis wonende kinderen. Elk jaar krijgen 70.000 kinderen te maken met een scheiding. Dus een veelvoud van dit aantal kinderen heeft gescheiden ouders.

Wat doet een scheiding met jou?

Voor jou is die scheiding iets waar jij zelf helemaal niets aan kunt doen, jij hebt er geen invloed op maar het heeft wel invloed op jou. Je moet het geruzie aanhoren en ondergaan en soms krijg je de verhalen van je allebei je ouders over je heen. Je kan heen en weer geslingerd worden tussen je ouders, of boos zijn op een van beiden. Je kunt je onveilig voelen door verbaal of fysiek geweld. Ook kan je het gevoel krijgen dat jij helemaal niet meer belangrijk bent omdat er bijvoorbeeld geen tijd en aandacht meer is voor de dingen waar jij mee bezig bent. Jij moet de scheiding ook verwerken, zoals bijvoorbeeld het afscheid van een gezin waar jij onderdeel van was of misschien zie je een van je ouders wel veel minder dan toen alles nog normaal was.

Wat kun je zelf doen?

Wat heel belangrijk is is om over de problemen die je hebt met de scheiding met iemand te praten. Dat kan een goede vriendin, kennis of familielid zijn. Betrek ook bijv. je mentor of een andere leraar die je vertrouwt: vertel wat er aan de hand is. Praten lucht sowieso op en de frisse blik van anderen kan je vaak goed helpen.

Verder zijn er organisaties die kinderen en jongeren die te maken hebben met een echtscheiding, met elkaar in contact brengen. Zo is er bijvoorbeeld Villa Pinedo, je kunt bij hen vragen stellen in een forum en contact maken met andere jongeren die te maken hebben met een scheiding. Ook hebben zij veel informatie op hun website staan. Maar er zijn nog verschillende andere websites waar je terecht kunt, kijk maar onderaan bij de links.

Een interessant en informatief filmpje speciaal voor jongeren is deze animatie.

Hulp nodig?

zoekhulpverlenerHeb ik hulp nodig bij de (v)echtscheiding van mijn ouders? Een scheiding is een ingrijpende gebeurtenis, vooral voor kinderen. Soms krijg je problemen zoals agressieve buien, angsten of je erg somber voelen. Of je kunt je slecht concentreren en hebt daardoor problemen op school. Herken je een of meerdere van onderstaande signalen, zoek dan professionele hulp:

  • Ik heb een slechte band met (een van) mijn ouders sinds de scheiding;
  • Mensen zeggen dat ik me anders gedraag sinds de scheiding speelt;
  • Ik voel me somber, angstig of juist agressief vergeleken met de periode vóór de scheiding;
  • Er zijn veel ruzies tussen mijn ouders die er erg heftig aan toe gaan.

Als je professionele hulp nodig hebt dan kun je die krijgen van bijvoorbeeld een jeugdbegeleider. Praat hierover met je ouders. Met een verwijzing van je huisarts of het sociaal team van de gemeente kun je hiervan kosteloos gebruik maken.
Op onze website staan verschillende hulpverleners die ervaring hebben met jongeren en kinderen die hulp nodig hebben tijdens een (v)echstcheiding. Je kunt deze groep selecteren via het themafilter ‘(V)echtscheiding’ aan de linkerkant van het filtermenu of door 'scheiding' in te voeren in het zoekveld. Wij werken met zzp-ers en andere kleinschalige zorgaanbieders. Bij ons kun je kiezen voor de persoon die de hulp gaat leveren, niet voor een organisatie, omdat wij de klik als een belangrijke succesfactor zien. Ook hebben wij altijd hulpverleners beschikbaar die direct kunnen starten. 

Voor ouders

Een scheiding kan heftige gevolgen hebben voor uw kind. Uit onderzoek blijkt dat kinderen en jongeren van gescheiden ouders meer problemen hebben: ze zijn gemiddeld genomen angstiger en depressiever. Vaak hebben zij ook slechtere schoolprestaties, vertonen gedragsproblemen en verliezen zich eerder in drank en drugs. Ook hebben zij meer problemen met vriendschappen.

Maakt u zich zorgen over uw kind vanwege de scheiding tussen u en uw ex-partner? Er zijn verschillende manieren waarop u uw kind kunt helpen. Zo zijn er cursussen voor ouders om te leren omgaan met de situatie.

Als dat niet genoeg is kunt u gebruik maken van professionele hulpverlening voor uw kind. Op onze website kunt u, samen met uw kind, een hulpverlener zoeken die hiermee ervaring heeft. U heeft hiervoor een verwijzing nodig van uw huisarts, het sociaal team van uw gemeente of schoolmaatschappelijk werk op de school van uw kind.

Klokhuis uitzending over scheiden
Tips voor Jonge Helden
Ouders uit elkaar
Kies voor het kind