Waar heb je hulp bij nodig?

Bekijk hier de verschillende problemen/thema's en hoe we je daar mee kunnen helpen.

Probleemthema's

Hieronder vind je een overzicht van problemen waar jongeren mee te maken kunnen krijgen en die we vaak tegenkomen in de jeugdhulpverlening. Je vindt informatie over wat het precies is, hoe vaak het voorkomt, wat je er zelf aan kunt doen en wat eventuele jeugdhulpverlening voor dat probleem precies inhoudt. Ook tref je er interessante linkjes aan naar testjes, filmpjes en fora van jongeren die met hetzelfde zitten. Onze hulpverleners staan klaar om je te helpen als je er zelf (en met je ouders) niet meer uitkomt.

ADHD en ADD

ADHD is een verzamelnaam voor verschillende vormen van een aandacht stoornis. Gebrek aan concentratie, druk en impulsief zijn of juist dromerig en naar binnen gekeerd: het hoort ook bij pubers en bij jonge kinderen. Wanneer het gebrek aan concentratie overheerst en de drukte aan de buitenkant of alleen van binnen blijft aanhouden spreken we van ADHD. ADHD... je zal het maar hebben!

Meer informatie

Angst, paniek en dwang

Angst is van nature een goede emotie: het beschermt ons in situaties waar we gevaar lopen. Het zorgt dat we bijv. vluchten als er brand is of als je voelt dat een situatie niet veilig is. Wanneer je angstig bent terwijl er geen werkelijk gevaar dreigt en deze angst je leven gaat beheersen: dan spreken we van een angststoornis. Angststoornissen komen vaak en in verschillende vormen voor onder jongeren.

Meer informatie

Autisme

Bij mensen met autisme wordt de informatie in de hersenen op een andere manier verwerkt. Autisme komt in verschillende vormen voor en is aangeboren. Dat betekent dus dat het niet ontstaat door bepaalde omstandigheden in het gezin waar je opgroeit, door voeding of iets anders. Het is iets dat je je hele leven behoudt. Bij elk kind of jongere kan autisme zich op een andere manier voordoen: het kent vele gezichten...

Meer informatie

Gameverslaving

Gamen of het spelen van computerspelletjes is voor veel jongeren een leuke bezigheid. Ze gamen alleen of met andere jongeren. Maar wat als het gamen niet meer te stoppen lijkt, als je minder wilt spelen maar het lukt niet? Of als je vrije tijd alleen nog maar uit gamen bestaat? Zodra gamen een probleem wordt voor jezelf of je omgeving ondervindt serieuze hinder van je gamegedrag dan kan er sprake zijn van een gameverslaving.

Meer informatie

Scheiding

Je ouders gaan scheiden of zijn al gescheiden. Helaas gaat dat vaak gepaard met ruzies en spanningen thuis. Bijvoorbeeld over de verdeling van spullen, geld en de zorg voor de kinderen. Soms lijkt het wel alsof je ouders alleen maar bezig zijn met zichzelf en met ruzie maken. En soms zijn de ruzies heel heftig of gaat het door ná de scheiding. Gelukkig ben jij niet de enige die dit meemaakt...

Meer informatie

Zet de eerste stap RegistrerenZoek hulpverlener