Persoonsgebonden budget (PGB) of Zorg in natura?

Op onze website kun je kiezen tussen begeleiders die de hulpverlening in verschillende vormen aanbieden: via een PGB of via zorg in natura. Soms bieden begeleiders beide mogelijkheden aan. Vaak hebben ze dan in een deel van hun werkgebied geen contract met de gemeente. Lees hieronder wat zorg in natura en een PGB inhoudt.

Zorg in natura

Als u kiest voor zorg in natura krijgt u de zorg, begeleiding, hulp of voorzieningen die u nodig hebt via een instelling of leverancier die een contract heeft met uw gemeente. Voorbeelden zijn een instelling voor thuiszorg, een centrum voor dagopvang of een leverancier van revalidatiehulpmiddelen; soms kunt u kiezen voor een bepaalde instelling.

Persoonsgebonden budget

Met het budget dat u krijgt regelt u zelf zorg, begeleiding, hulp, voorzieningen, door zelf uw zorgverleners, begeleiders of leveranciers uit te kiezen of een organisatie in te schakelen die in opdracht van u gaat werken. U moet zelf op zoek naar zorgverleners of voorzieningen, u bent zelf verantwoordelijk voor een goed beheer van het pgb en u bent zelf verantwoordelijk voor het inkopen van zorg met de kwaliteit die uw kind nodig heeft.

(bron: Per Saldo)