Het ministerie van VWS heeft een online magazin voor haar medewerkers. In de maand mei staat dit blad in het teken van de jeugdhulpverlening. Daarin is naast aandacht voor medewerkers die iets met dit onderwerk hebben ook aandacht voor een externe partij. Jeugdhulp1op1 is daarvoor uitgekozen. 

Hieronder het volledige artikel:

De Tinder van de jeugdhulpverlening

Het klinkt heel logisch, maar toch is het een nieuw idee dat in de praktijk wordt gebracht: jongeren die hun eigen hulpverlener kiezen. ‘Jeugdhulp1op1’ wordt sinds een jaar ingezet in Tilburg en omgeving. Bedenkster Millicent Willems: ‘Door jongeren zelf meer invloed te geven, wordt de hulpverlening effectiever.’

Wat grappig, een soort datingsite voor de Jeugdhulpverlening.

“Ja, ‘Jeugdhulp1op1’ werkt inderdaad zoals een datingsite. Met profielen en clicks. Je zou het kunnen vergelijken met Tinder, maar dan wel met de nodige aanpassingen. Hulpverleners maken een profiel aan, de jongeren kunnen op zoek naar iemand die hen aanspreekt. Andersom kan het niet: hulpverleners kunnen geen cliënten benaderen. En niet iedere hulpverlener kan een profiel aanmaken. Daar zijn strikte voorwaarden aan gebonden. Jongeren krijgen toegang tot de site als ze zijn doorverwezen door een huisarts of het wijkteam.”

Hoe werkt dat zoeken en vinden van een hulpverlener?

“Op de site [link naar https://www.jeugdhulp1op1.nl/] presenteren hulpverleners zich met een profiel: foto, geslacht, specialisaties en een kort stukje over zichzelf. Als de jongere iemand heeft gevonden die hem aanspreekt, kan hij een chat starten. Als een soort eerste kennismaking, maar ook om gegevens uit te wisselen. Het is voor de hulpverlener belangrijk om te weten wat de hulpvraag is. Meestal is er binnen een week na de eerste chat een kennismaking. Dat is heel snel, veel sneller dan nu vaak het geval is. Als het klikt, heeft de site zijn werk gedaan. Als het niet klikt, kan de jongere opnieuw zoeken.”

Het klinkt allemaal heel eenvoudig. Hoe ben je op dit idee gekomen?

“Transparantie en keuzevrijheid in de zorg heeft me altijd beziggehouden. Al toen ik 15 jaar geleden bij een grote zorgverzekeraar werkte en een veilingtool voor de kraamzorg inkocht. Die leverde een kostenbesparing voor de verzekeraar op, en keuzevrijheid voor de zwangere. De tool was omstreden. Achteraf denk ik: hij kwam te vroeg voor zijn tijd. ‘Jeugdhulp1op1’ heb ik veel later ontwikkeld als zelfstandige. Hij is afgeleid van haar grote zus ‘Kraamzorg1op1’. Waar het bij die veilingtool ging om kostenbesparing en keuzevrijheid, gaat het bij ‘Kraamzorg1op1’ ook om de zachte kant van de zorg. De match tussen personen.”

Maar kraamzorg is toch iets anders dan jeugdhulp. Kunnen jongeren wel goed kiezen van “papier”?

“Kijk, in de huidige situatie hebben jongeren helemaal niets te zeggen over hun eigen hulpverlener. Ze krijgen er een toegewezen en daar moeten ze het mee doen. ‘Jeugdhulp1op1’ is een soort voorselectie. Natuurlijk is het lastig om te kiezen van ‘papier’. Maar het is een goede manier om jongeren en hun ouders te laten nadenken over de hulp die zij willen. Die eigen regie maakt de jeugdhulpverlening effectiever: jongeren stellen zich makkelijker open als ze meer invloed hebben.”

Heb je de jongeren zelf ook betrokken bij de ontwikkeling?

“Absoluut. We hebben bij de ontwikkeling verschillende jongeren uitgebreid geïnterviewd. Jongeren die al een heel traject achter de rug hadden. Wat vinden zij belangrijk, waar liepen ze tegenaan? Al die informatie hebben we gebruikt. En we gebruiken hun feedback ook bij de doorontwikkeling. Zo breiden we de hulpverlenersprofielen uit met persoonskenmerken: is iemand direct of juist zachtaardig? Zaken die jongeren belangrijk vinden.”

En de hulpverleners doen extra hun best door de zichtbare concurrentie?

“Nou, ik denk dat het project nog niet lang genoeg loopt om daar iets over te zeggen. Hulpverleners doen echt hun best met hun profiel, maar in sommige gevallen kan het beter. Daar probeer ik over te adviseren, maar uiteindelijk is het hun eigen verantwoordelijkheid. We denken wel na over een benadering die beter past, bijvoorbeeld video in plaats van tekst.”

‘Jeugdhulp1op1’ bestaat nu alleen in de regio Tilburg. Ga je uitbreiden?

“Dat is wel de bedoeling, maar het is lastig. Iedere regio heeft de jeugdhulpverlening anders georganiseerd. En de zorgpraktijk is weerbarstig: iedereen vindt het een goed idee, maar niemand wil veranderen. Veel zorgprofessionals zitten vast in hun rol en willen niet loslaten. Dat moet natuurlijk wel: loslaten en de jongeren zelf laten kiezen. In Brabant zijn meer regio’s geïnteresseerd in mijn idee. Maar ik vind dat alle jongeren in Nederland moeten kunnen kiezen. Dat is mijn stip op de horizon.”

Tekst Sabina van Gils